Elsie
23-07-2018
Drinkwater
Cato
Daan
In Murmansk
onbekende man
onbekende vrouw
Nikel
Murmansk
twee afgedankte matrassen
snackbar medewerker
onbekende man bij centraal station
beschermd lichaam
NightTown, Rotterdam
beveiligingsmedewerker
Schaduw van een man
Bezoek uit Rusland
6-8-2018
17-5-2018
Man bij een bushalte in Brussels
Vogels zijn vrij
Ilse
poppy
Rinske
duiven
Rinske
afgedankte stoel
zelfportret
asfalt
Leo
Sofie
Ringers plaats
binnenruimte
Leo
door lock system
fog
twee mensen
wolken van boven af
Janneke
sapiens
933
Sex
onbekende vrouw bij centraal station in Rotterdam
demolition
Man met een medaille
gratis Balisto repen
Gerdesia
In Capelle
29-08-2019
Evert
nieuwe wildernis, eiland Van Brienenoord
in leven
bij Zundert
Latoya
uitzicht vanuit mijn kamer
Daan
Rinske
Adamshof
Justin
Aegidiusstraat
Axel
schaduw van een man
roker
Rinske
Herman's kat
Zoë
Wildernis
onbekende man
touw
Diana
afgedankte stoel
verblijfplaats
kind in Parijs
Gijs
sterlings
A16 Rotterdam
verblijfplaats
zelfportret
onbekende man
op tafel
1178 bh
Rinske
op bed
Dakloze man
Hassan
keukenmuis
Noor
1223
Jona
in de avond
zelfportret op een stenen muur
vliegen

Biography/statement

Zwart wit en grijs is de norm in mijn fotografie, het geeft een serene stille sfeer aan mijn onderwerpen en vormen worden belangrijker. Ik richt mij hoofdzakelijk op de mens, maak een portret zoals iemand op mij overkomt en zoals onze verstandhouding van het moment is. Daarnaast fotografeer ik de stad, de natuur, landschappen en maak ik stillevens van gebruiksvoorwerpen. In alles wat ik zie zoek ik naar een moment en een standpunt van openheid.

Op 7 maart 1975 werd ik in Rotterdam geboren. Mijn vader, Leo de Jong, was kunstenaar en maakte abstracte en figuratieve schilderijen. Mijn moeder, Erica van Nierop, was ook kunstenaar en maakte tekeningen en collages. Rond mijn 14e begon ik met fotograferen. Ik maakte zwart/wit foto’s van mensen, dieren en plekken in mijn directe omgeving. Ontwikkelen en afdrukken deed ik zelf in de donkere kamer die mijn vader voor mij had geïnstalleerd. Ik was vastbesloten om fotojournalist of zelfs oorlogsfotograaf te worden. Ik was geïnspireerd door fotografen als Don McCullin, Peter Martens, Josef Koudelka, W.Eugene Smith en Henri Cartier Bresson. Na een paar jaar kwamen Ed van de Elsken, Johan van de Keuken, Robert Frank en Anders Peterson erbij als favorieten.
In 2000 studeerde ik af aan de Gerrit Rietveld academie in Amsterdam. Tijdens deze opleiding ben ik onder invloed van het werk van Craigie Horsfield, Koos Breukel, August Sander, Diana Arbus en Lucian Freud het portret als genre gaan waarderen. Ik studeerde zelfs af met een serie portretten die ik in Amsterdam op straat maakte.
Ik had een oude Crown Graphic grootformaat camera die ik op een statief op zorgvuldig gekozen plaatsen in de stad neerzette. Dan keek ik naar de gezichten van de voorbijgangers. Als er iemand aankwam die mij op de een of andere manier opviel dan nodigde ik hem/haar uit om plaats te nemen voor de camera. Door het stilzitten (een voorwaarde voor een scherpe foto) ontstond er ondanks de drukte van de stad om ons heen een geconcentreerde verstilde stemming. Op het vluchtige moment dat ik de mens achter het gezicht kon te zien maakte ik de foto. Later kon ik op de contactafdrukken uren bezig zijn met het vergelijken van de fijne nuances in de gezichtsuitdrukkingen om te bepalen wat ik de beste opname vond.